Kan man bleka hår med lera?

Nej det kan man inte. Mig veterligen finns det ingen naturlig lera som har blekande effekt, åtminstone inte så pass som krävs för att ljusa upp färgen på mänskligt hår. Även om det fanns en sådan lera, eller något annat naturligt som kunde användas för att blondera hår är det inte alls säkert att det skulle finnas något att vinna på det, hälsomässigt. Miljövinst? Ja troligen. Skonsammare för håret? Nej det är mycket tveksamt. Solblekning är väl det mest uppenbara sättet att bleka hår helt naturligt. Men ett nordeuropeiskt hår som blekts av solen under en lång utlandssemester är minst lika slitet och torrt som ett hår som blekts med hjälp av blonderingsmedel. Frisörer som säger sig använda lera för att bleka hår glömmer nog bort att tala om att tala om att det är väteperoxid som bleker, och att leran bara finns med som nån sorts konsistensgivare. Väteperoxid är helt ok miljömässigt och det är tillåtet och anses oskadligt i hårfärgningsprodukter i koncentrationer upp till 12 %. Dock är den uppljusande effekten alldeles för svag på hår som inte redan är ganska ljusa. För tillräcklig effekt krävs oftast även persulfat, som man hittar i blonderingsmedel av alla de slag och inte minst i de produkter en del kallar lera. De här produkterna är – förutsatt att de inte innehåller några andra skadliga ämnen – säkra att använda till olika slingtekniker, men däremot bör man aldrig helblondera eftersom hudkontakt med produkten riskerar att irritera.

Frisörers uppfinningsrikedom när det gäller att försköna produkter och metoder är mycket stor. Jag har till och med sett en certifierad grön salong, och kursanordnare, uttrycka på sin hemsida att uppljusningseffekten i deras "blekningslera" kommer från "vegetabiliska oljor, blomsterpigment och silke".

För tydlighets skull tillägger jag: nej varken vegetabiliska oljor, blomsterpigment eller silke har någon som helst uppljusande effekt. Det är ren och skär lögn.

En lite besläktad fråga: kan man bleka hår med citron? Svar: ja, lite grand, särskilt i kombination med solsken. Man bör vara mycket försiktig med detta eftersom huden troligen blir mer ljuskänslig av citronsaft, och lättare skulle kunna bli bränd av solljuset. Läs mer om fotosensibilisering.

Läs även: Helt naturlig fejkblondin?