Om Grön Frisör

Jag som driver salongen Grön Frisör heter Jens Hallberg och är damfrisör och herrfrisör sedan 1987. Jag har jobbat "grönt" sedan 2001, även kallat ekofrisör, miljöfrisör eller naturfrisör. Det innebär att inga hälso- eller miljöfarliga kemikalier förekommer i behandlingar eller produkter.

Jag tog frisörexamen 1987 vid Frisörskolan i Kristianstad (som då tillhörde Söderportsskolan), utbildad av fantastiska frisörlärare, bl.a. Victoria Horndahl, Helen Bloch Plainer och Lars Berg. Det var också 1987 som jag öppnade min första egna salong i Malmö.

Hållbar frisör

Klicka på bilden för att se den större. Klicka på bilden för att se den större.

När jag jobbade som frisör på konventionellt sätt hade jag stora problem med eksem på händerna. Det kan finnas massor med olika anledningar till att man får eksem, och inga allergier konstaterades från början. Men trots allt blev det mycket bättre när jag efter några år slutade jobba som frisör. Jag sysslade med annat och höll mig borta från yrket i flera år innan jag bestämde mig för att göra ett nytt försök, nu på naturligare sätt. Och då fungerade det bra. Eftersom jag har den eksembenägna hudtypen får jag vara lite extra försiktig även med naturligare produkter, och inte minst med väta, schampo etc. Men jag tror att det faktum att jag valt bort produkterna med de skadligaste ämnena spelar en avgörande roll för att jag har kunnat fortsätta jobba som frisör, och förmodligen kommer att kunna göra det så länge jag själv vill.

Min gröna väg

Man kan gott säga att mitt hemska handeksem blev det som ledde in mig på den gröna vägen. Jag hade sedan tidigare ett intresse både för miljöfrågor och för alternativa metoder, och förstod att jag behövde hitta en alldeles speciell nisch om jag ville jobba som frisör. Den resan startade i Östanå med kurser i naturlig hårvård, utbildningen som kom att kallas miljöfrisör enligt Östanåmodellen. Där fann jag en del av det som skulle bli grunden till vad jag gör idag. Där väcktes en nyfikenhet för att experimentera med det naturen bjuder. Flera år av envist letande följde, av försök med olika färgväxter, olika metoder, danska gröna kurser och en grön certifiering som jag provade i några år. Och så den allt viktigare dialogen med kunderna. Hur får man detta att fungera så att folk blir nöjda? Så småningom förstod jag att det inte är just vid naturligheten gränsen går. Människan vill göra sig fin och smycka sig, så har det varit sen långt tillbaks i vår historia. Det vi måste lära oss är att använda de medel som fyller våra behov, och samtidigt undvika det som är skadligt.
 

Därför vill jag gärna arbeta med rena råvaror från naturen, gärna örter, oljor och leror, men också med produkter som kommit till på – ur olika aspekter - bästa möjliga sätt; miljövänligt, människovänligt, hälsovänligt, djurvänligt, rättvist etc. Tillsammans med krav på bra funktion blir det många saker att ta hänsyn till, och man inser att det inte alltid är helt lätt att få alla önskemål uppfyllda på en och samma gång. Ibland går det bara att välja ett lite bättre alternativ. Man får känna sig nöjd med att man väljer bort de sämre. Det finns en poäng med att minska sin kemikalieanvändning, konsumera mindre, att inte köpa det som inte är nödvändigt. Men det finns också en poäng med att inte välja bort allt. Jag är övertygad om att vi, när vi – som frisörer, frisörkunder eller konsumenter i allmänhet – väljer de mindre miljöskadliga och mindre hälsovådliga produkterna bland allt som finns på marknaden, så sänder vi också en signal om att när det kommer ännu bättre produkter, ännu mer miljövänliga, ännu hälsosammare, så kommer vi att köpa dem i stället.

Jag kan idag erbjuda det mesta inom modern hårvård - utan de farliga och illaluktande kemikalierna. Ditt hår får en förstklassig behandling, med hjälp av såväl senaste high tech hårvårdsprodukterna, som enkla naturliga medel som människor har använt i tusentals år. Men bara sådant som efter noggrann granskning har visat sig ofarligt ur både hälso- och miljösynpunkt. Produkterna får inte innehålla ämnen som är hälsofarliga, starkt allergiframkallande, hormonstörande, miljöskadliga eller giftiga . Läs mer om kemikalierna jag undviker.

På salongen har jag också lite produkter till försäljning. En krympande hylla eftersom folk idag bara vill ha våra råd och rekommendationer men inte handla annat än på nätet. Men dock ett litet urval produkter som jag – utifrån vad jag vet idag – tycker är bra ur de flesta synvinklar. Allt följer rekommendationer för kemikaliesmarta frisörer, och många av produkterna har BDIH-märkning, en del är ekocertifierade eller miljömärkta.  Somliga är inriktade på att vara allergivänliga och doftfria. Inga av produkterna är testade på djur.

  • Mikroplaster som är svårnedbrytbara och skadliga för vattenlivet
  • Cykliska silikoner som kan tas upp genom huden och skada inre organ
  • Parabener i schampo, balsam, stylingprodukter, krämer med mera
  • Illaluktande ammoniak i hårfärger
  • Konserveringsmedel som MI, methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone som är väldigt allergiframkallande
  • Formaldehyd och formaldehydfrigörare som är giftiga och cancerframkallande
  • Permanenter med thioglykolsyra som är irriterande och sensibiliserande
  • Hårfärger med aminophenol, p-phenylenediamine (PPD), toluene-2,5-diamine (PTD), resorcinol med flera ämnen som är farliga på många olika sätt.