Tänk dig själv…

… att du får besked av arbetsgivaren att du ska jobba en viss dag. Du åker dit, gör det du ska, gör ditt bästa för att alla ska bli nöjda och glada. Under dagen visar det sig att du inte kommer att få betalt för alla timmarna du skulle jobba. Arbetsuppgifterna fanns trots allt inte, och du får nöja dig med att sitta sysslolös utan betalning, och vänta på att det ska komma mer jobb för dig att göra.

En annan dag kanske du åker till arbetsplatsen enbart för ett par timmars jobb. När du kommer dit visar det sig att det inte blev något jobb. Och inget betalt. Kostnaden för att ta dig dit får du dock stå för själv, och du har gått back ganska rejält, dels ekonomiskt men du har också slösat bort en massa tid helt i onödan, som du kunde använt bättre.

När du då och då påpekar för arbetsgivaren att du gärna vill ha betalt för din tid, och gärna vill veta åtminstone dagen innan om du ska eller inte ska jobba, händer det ibland att du i stället får en utskällning för din oförskämdhet, och får veta att hen minsann tänker anlita någon annan fortsättningsvis.

Så som denna arbetsgivare beter sig lyckligtvis inte de flesta av mina kunder, men någon gång händer det tyvärr. Jag skriver detta för att försöka förklara varför jag gärna vill att du – om du inte kan komma på din avtalade frisörtid – ändrar eller avbokar den senast 24 timmar innan, så att jag får en rimlig chans att boka in någon annan. Jag hoppas på din förståelse för att jag annars behöver ta betalt för din missade eller sent avbokade tid. Min tid är lika mycket värd som din.
 

Debitering för missade tider och sen avbokning

Om du inte ändrar eller avbokar 24 timmar innan får du betala för tiden jag har avsatt för din räkning. Detsamma gäller så kallade drop-in-tider, det vill säga tider bokade samma dag, men med den skillnaden att du då inte har möjlighet att avboka.

Klipptider debiteras med samma belopp som klippningen skulle ha kostat, det vill säga samma som det du har bokat, exempelvis klippning och tvättning, barnklippning etc.
Massage och reiki debiteras också med samma belopp som den bokade behandlingen skulle ha kostat, exempelvis en huvudmassage utan oljor, en halvtimme reiki etc.
När det gäller färg, slingor och permanent är det ibland svårt att veta vad behandlingen skulle ha kostat, beroende på hårlängder, olika färgtekniker etc. Därför tillämpar jag en enhetlig (och låg) debitering för detta: 500 kr. Exempel: en bokad tid för "klippning och kanske nån färg" debiteras alltså med 990 kr om du missar den, även om den egentligen skulle ha kostat exempelvis 1640 kr.