Kära kunder,

Jag älskar mitt jobb, men en sak riskerar att helt suga arbetslusten ur mig: när ni inte kommer - och inte meddelar att ni inte kommer - på era avtalade tider. Jag förstår att ni har många järn i elden och mycket viktiga saker att urätta. För det har jag själv också. Jag behöver planera och hushålla med min tid på bästa sätt, för att få gjort det jag vill och behöver göra i livet, både det som bringar inkomster och det som är viktigt för mig på andra sätt. Tillströmningen av kunder på salongen är minst sagt ojämn. Ibland fullbokade dagar, ibland tomma, så är det bara. De tomma timmarna vill jag gärna kunna planera till nytta för mina andra frilansuppdrag och annat. Det händer att jag åker till jobbet för att ta emot en enda bokad kund. Det händer att jag får långa luckor i planeringen, och tillbringar många timmar med att vänta på dagens sista kund. Det händer att denna dagens enda kund, eller denna dagens sista sladdkund, inte dyker upp.

Jag föreställer mig att man oftast vet långt i förväg om en tid man kommit överens om inte kommer att funka. För mig  är det så. Jag kan inte minnas när jag senast bara uteblev från jobbet trots att jag hade en kund bokad. Eller meddelade en kund tio minuter innan att "det blir ingen klippning idag för jag hinner inte". (Däremot vet jag att jag någon gång skickat meddelande om att "jag ser att jag inte kommer att bli klar med föregående kund i tid, så jag kommer att bli försenad med cirka så många minuter". Det är beklagligt, och ofta ett resultat av dålig planering. Dock inte alltid enbart min egen dåliga planering, det kan också vara föregående kunders.)

Det händer faktiskt också att jag får upprörda anrop från kunder som inte dykt upp på sin bokade tid, och sedan blivit förvånade att jag inte står där redo när de behagar komma, en halvtimme eller till och med en timme för sent.

Allt sånt här är givetvis väldigt ledsamt när det händer, någonting som suger energi och skapar dålig stämning. På ett mer rationellt plan är det mer en fråga om en dålig affär. Kunden som inte respekterar tider, och kanske inte ens betalar för sina missade tider, blir ju en mindre intressant kund att boka nästa gång.

Alltså: jag ber er att avboka era tider senast dagen innan, när ni misstänker att det inte kommer att funka. Och givetvis när ni blir sjuka (och det vet man förstås inte alltid förrän samma dag).

Allt gott!

Läs mer här om missade tider...
Läs hela inlägget »

Jag funderar emellanåt på olika sätt att lyfta fram energiklippning mer. Nu senast snurrade idéerna igång när jag mötte kollegan och pionjären Kerstin Strömberg och hade ett bra samtal om bland annat detta. Jag är henne oändligt tacksam för att hon öppnade mina ögon för det här sättet att jobba med hår, för av allt jag gör så tycker jag själv att det är min allra bästa specialitet. För många kanske något av en dold talang jag har.

Håret kan ses som en naturlig fortsättning på våra energibanor eller vårt nervsystem, om man så vill som “antenner” som sträcker sig ut för att inhämta livskraft. Det finns referenser från olika tider och kulturer till hur “kraften sitter i håret”, allt från Amerikas ursprungsfolk till Bibelns Simson och Delila. Men det är trots det ett ganska okänt område för oss. Det är enormt spännande att utforska, som jag har hållit på med nu sedan 2001, hur vi kan förhålla oss till det här idag. Det är också förbryllande, i en tid när många är oerhört engagerade i sitt välmående, sin kost och motion, sin träning, yoga, mindfulness för att bara nämna något, men samtidigt fortsätter att utsätta sitt hår för riskabla kemiska behandlingar, naturfrämmande produkter och värmeverktyg som sliter och skadar det som skulle vara vår “krona” och vår kraftkälla. Hur kan vi vara så petiga med ekologisk mat när vi samtidigt alldeles frivilligt stoppar i oss skadliga kemikalier via håret och huden, och samtidigt förgiftar vår omgivning? Mängden tekniska och kemiska hjälpmedel vi har tillgång till hade varit otänkbar för bara något decennium sedan. Hur kommer det sig att vi har ett sådant sug efter nya kemiska hårprodukter, samtidigt som vi pratar om att vi måste minska vårt kemikalieanvändande? Det är liksom där vi får börja, tycker jag. När vi slutar plåga håret med omild behandling, öppnar sig möjligheten att upptäcka vad som i stället stärker vårt hår, hur vi kan må när vi strävar efter balans och kraft, mer än vi strävar efter att se ut som bilderna vi matas med utifrån. 

Energibalanserande klippning, även kallad energiklippning eller ibland auraklippning är en speciell procedur utifrån ett helhetstänkande, ett flöde där de olika stegen samverkar. Indisk hår- och huvudmassage är ett underbart sätt att varva ner och skifta fokus från yttervärlden och knyta an till vår innersta kärna. Den speciella klipptekniken syftar till att skapa en naturligt balanserad och lättskött frisyr utifrån hårets egna förutsättningar, och som dessutom fyller en speciell funktion i kroppens subtila energisystem. Avslutningen med energibalansering, för att stämma av och ytterligare balansera upp och stärka energiflödet kring håret/huvudet och hela kroppens energifält, kan ha stor betydelse för resultatet. Jag menar att det här sättet att vårda sitt hår är en av många saker vi kan göra för att skapa balans och må bra.

Läs mer om energiklippning här.
Läs mer om indisk hår- och huvudmassage här.

Läs hela inlägget »
Inte så hårrelaterat men en annan passion jag har, som jag härmed nästan helt ogenerat gör reklam för. Skriver lite mer om mitt musicerande här.
Läs hela inlägget »
Elisabeth Andersson skriver i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad den 25 maj om risker med hårfärgning, och om säkrare alternativ. Min kund Eleanor och jag pratade med Elisabeth om det, när hon och fotografen Niklas Gustavsson besökte salongen. Eleanor berättade om när hon fick en kraftig allergisk reaktion när hon färgade håret med konventionell hårfärg, och hur hon först tänkte att hon inte vågade färga håret mer, men ändå valde att prova igen när hon hörde talas om att det finns alternativ.

Elisabeth har också intervjuat Josefin Liljeteg på Läkemedelsverket, som är den myndighet som ansvarar för bland annat registrering och tillsyn när det gäller hårprodukter och all slags kosmetika och hygienprodukter. Hon pratar om de hälsorisker som finns med hårfärgningsprodukter och även om problemen med hur produkter marknadsförs i avsaknad av regler för hur man får använda ord som exempelvis ekologisk. På EU-nivå arbetar man med att få fram en gemensam definition. Vidare får vi veta att i Danmark avråds gravida från att färga håret, medan svenska Läkemedelsverket inte ser någon anledning att ge samma rekommendation. Den som är orolig får helt enkelt följa sin egen "försiktighetsprincip".

Hon nämner också att syntetiska ämnen ibland tillsätts till växtfärger som henna, och att det kan vara ett problem och svårt för konsumenter att veta. Jag kollade faktiskt själv upp en sådan produkt häromdagen, där hårfärgsjätten Wella hade gjort just detta. Det står redovisat på förpackningen så kolla som alltid ingredienserna mot listan över skadliga ämmen.

Som grön frisör är jag väldigt glad över att de här frågorna tas upp och belyses från olika håll.
Läs hela inlägget »
Att tappa sitt hår är för många ett svårt slag ovanpå en allvarlig sjukdom. Håret är en stor del av vår personlighet och utan det känner sig många nakna och sårbara.

Det saknade håret blir för andra och en själv ett väldigt synligt bevis på att man är allvarligt sjuk. Det kan vara svårt att bli konfronterad med det hela tiden. Ibland har man behov av att bara vara sig själv och bli behandlad som sig själv.

 

Maria Snickars är en av Danmarks första gröna frisörer och har egen salong i Köpenhamn, Marias Paradise Hair. Hon har egen erfarenhet av cancersjukdom i familjen, med början i att hennes mamma blev sjuk i cancer och tappade allt sitt hår. Maria följde som ung tonåring hennes svårigheter med peruk och sjalar, och att känna igen sig själv och leva med sin nya spegelbild. Erfarenheterna blev inspiration till en idé om att använda det egna håret i kombination med en hatt eller mössa - ett personligt hathair. Håret fästs ihop i små hästsvansar, klipps av och sys sedan ihop till en eller flera hårtränsar. Det går förstås också att göra samma sak med donerat hår, t ex om man redan har tappat för mycket av sitt eget.

Bilder och text fritt översatt/refererat från hemsidan Hathair.dk

Läs hela inlägget »
Nu har jag tänkt ett tag att jag borde se över mina priser, och när jag tittade efter visade det sig att jag inte gjort några höjningar på tre år. Tiden går fort när man har roligt! Lokalhyran har däremot gått upp flera gånger under den tiden, och andra omkostnader likaså. Dags för en ny prislista alltså.

Detta med att ta betalt är alltid ett känsligt kapitel för oss småföretagare, och särskilt för oss som står där själva inför kunderna. Det är inte "koncernen" som har bestämt och det är inte "revisorn" som sagt ifrån – det är bara vi själva som kommit fram till att vi behöver få in lite mer pengar för att gå runt. Jag har genom åren fått alla sorters kommentarer, alltifrån "hutlöst", "det var det fräckaste" till "varför ska du vara så fruktansvärt billig?". Det är så olika hur vi tänker på och värderar vår egen och andras tid, men alla vill vi ha rimligt betalt när vi jobbar.

Som förut finns lite olika prisexempel på sidorna som handlar om de olika behandlingarna.

Det går bra att betala med kontanter, Swish, Apple Pay eller kort (Mastercard, Visa, V PAY, American Express).
Läs hela inlägget »

Förfrågningarna om att betala med Swish ökar, men det verkar dröja ännu ett tag innan detta blir möjligt hos mig. Jag trodde det skulle vara en enkel sak att ansluta och få ett swishnummer, men beskedet i internetbanken blev att det krävdes ett personligt besök på bankkontoret. När jag kontaktade dem fick jag i stället veta att “dem som inte har varit inne på kontoret på länge behöver vi ha en kundkännedom på”. Det betydde att man behövde fylla i och skicka bifogat formulär tillbaks till banken. De ville veta det mesta om hur jag tjänar mina pengar, hur mycket jag tjänar, om jag tar emot eller skickar pengar till utlandet och i så fall varför, och även huruvida jag är en person i politiskt utsatt ställning. (Vad betyder det ens? Jag läser på nätet att man ska räkna med att få frågor av sin bank om huruvida man är politiskt aktiv).

Detta är alltså hembygdens lilla lokala bank, den som gav mig en sparbössa av plast när jag föddes och som jag av någon anledning fortsatt vara kund hos sedan dess. Visst är det väl sant att jag inte varit inne på deras fysiska kontor så ofta de senaste decennierna när jag inte bott där. Men vem besöker egentligen regelbundet ett bankkontor nu för tiden? Vad ska vi där att göra? De visar ju med utbudet av tjänster – och prissättningen av dem – att de inte önskar att vi ska komma dit för att uträtta särskilt mycket.

Hon som skriver till mig och skickar med formuläret är gift med en klasskamrats lillebror. Jag känner inte henne, men jag vet vem hon är på det sättet som folk på mindre orter vet vilka folk är. Och personen jag först kontaktade, efter att jag fått autonobben i internetbanken, honom träffade jag ju på banken när jag var där senast. Det var faktiskt bara ett halvår sedan. Han bevittnade min namnteckning vid det tillfället. Ändå har banken bristande kännedom om mig som kund. För att jag ska få använda den här betaltjänsten och betala transaktionsavgifter till dem (nej Swish är inte gratis som många tror) krävs att jag förklarar lite mer ingående att jag inte är terrorist eller ute efter att tvätta pengar. Däremot avgifterna för kortbetalningarna på min salong tar de gärna emot utan knussel. Och det där besöket då min namnteckning bevittnades, det kostade också en vacker slant, vilken de tog emot utan några som helst utredningar.

Jag föreställer mig att det finns många andra betalsätt som är betydligt enklare än Swish, men just nu är det just det som efterfrågas. Så vi får se.

Uppdatering: Ja! Det går bra att betala med Swish hos mig nu!

Läs hela inlägget »

Torben Sangilds informativa och underhållande Facebook-MINIKURS i bruket av ordet KEMI

Målgrupp:

 • Alla som pratar om mat eller kosmetika “utan kemi” (på svenska oftare “utan kemikalier”).
 • Alla som pratar om “skadlig kemi” (“skadliga kemikalier”) när de vill benämna vissa tillsatsämnen.
 • Alla som pratar som om naturen är okemisk (och god) medan det av människan skapade är kemiskt (och dåligt).

Första lektionen: Vad kemi är

 • Kemi är läran om grundämnen och deras inbördes förhållande till andra ämnen. Deras egenskaper, deras verkningar.
Andra lektionen: Vad kemi inte är
 • Kemi är inte något ont.
 • Kemi är inte något osunt eller skadligt.
 • Kemi(kalier) är inte något som någon stoppar i något.
 • Kemi är inte vissa bestämda ämnen.

Tredje lektionen: Vilka ämnen är då kemiska?

 • Alla ämnen är kemiska.
 • Även växter består uteslutande av kemiska ämnen. Och människor. Och sojabönor. Och rökelse.

Fjärde lektionen: Hur kommer du vidare härifrån?

 • Nu när dina grundvalar har skakats om, måste du börja prata helt annorlunda om saker.
 • Du pratar aldrig mer om mat “utan kemi(kalier)”.
 • Du pratar aldrig mer om kosmetika “utan kemi(kalier)”.
 • Du pratar inte ens om mat och kosmetika “utan skadliga kemikalier”.
 • Om du vill prata om skadliga tillsatsämnen så kalla dem det. Men ännu bättre är att du nämner dem vid namn, t ex “triclosan” eller “nitrit”. Då finns det en chans att du framstår som en som vet något, eftersom du har varit tvungen att anstränga dig för att sätta dig in i det du talar om, lite grand.
Femte lektionen: Ideologiskt perspektiv
Det är inte bara fråga om ett felaktigt bruk av ordet “kemi”. Det är fråga om en bakomliggande problematisk ideologi. En ideologi som handlar om att naturen är god och människorna onda. Att naturliga ämnen är bra men att laboratorieframställda är skadliga för oss.
Ideologin är förståelig utifrån iakttagelsen att människan ibland framställer miljöfarliga saker, medan naturen som ekosystem fungerar genom dynamisk balans. Men att överföra detta på enskilda ämnen blir för förenklat.
A. Naturen är full av gifter och andra ohälsosamma ämnen. Många växter använder sig av gift som försvar mot att bli uppätna.
B. Många av de skadliga ämnena finns också i naturen, och är kanske även utvunna därifrån.
C. Många nyttiga ämnen framställs syntetiskt.
D. Många naturkosmetikföretag drar nytta av denna ideologi och kallar sig exempelvis parfymfri eller allergivänlig, trots att det finns gott om växtutvunna (och allergiframkallande) parfymer i, till exempel Weleda.

Utvärdering:
Du har nu blivit klokare och kommer aldrig mer att använda ordet “kemisk” synonymt med “skadliga, konstgjorda tillsatsämnen”.
Varsågod, det var så lite.


Översatt med benäget tillstånd.
Torben Sangild är en dansk kulturforskare, kritiker, författare och radiovärd, som har ett skitsnyggt skägg.

Läs hela inlägget »

Sedan den 12 februari 2017 är konserveringsmedlet methylisothiazolinone (MI/MIT, tidigare även kallat kathon) inte tillåtet i hårprodukter som inte sköljs bort, s.k. leave-in produkter. Ämnet är fortfarande godkänt för produkter som sköljs ur håret, t.ex. schampo och balsam, och kan även finnas i industriprodukter som målarfärg. Jag har tidigare skrivit om det här och delat en artikel från danska Metroxpress som bland annat handlar om 3-åriga Emma som utvecklade allergi mot methylisothiazolinone genom användning av våtservetter, och som senare fick ett riktigt ruskigt eksem i ansiktet. Eksemet fick hon av att vistas i en lägenhet med nymålade väggar.

Danska branschföreningen SPT (motsvarar svenska Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet) tyckte då inte det fanns anledning att dra tillbaks produkter, utan avvaktade EU:s experters bedömning huruvida ämnena är säkra att använda. Både Forbrugerrådet (konsumentorganisation) och Miljøstyrelsen (statlig myndighet) vill ha ett totalförbud. Nu har man alltså landat i ett förbud mot MI i produkter som inte sköljs ur.

Methylchloroisothiazolinone (CMI) som är ett närbesläktat ämne som ofta används i kombination med MI verkar inte omfattas av förbudet. Läs mer om Europeiska Kommissionens förordning här (pdf).

Läs hela inlägget »
Jag har skrivit lite på en egen sida om att ta bort färg. Det handlar inte om avfärgning i största allmänhet utan specifikt om vad man kan göra för att ta bort så kallad fysikalisk färg eller New Generation.
Läs mer här.
Läs hela inlägget »

Maj månad är MCS Awareness Month - en hel månad med fokus på Multiple Chemical Sensitivity. Vad är då det? På svenska kan man säga kemisk intolerans, men man pratar också om doftöverkänslighet, mögel och sjuka hus, SBS (Sick Building Syndrome). Så här står det på MCS Swedens hemsida:

Är man en gång skadad innebär det att man reagerar på mycket låga doser av en kemikalie (parfymer, tobaksrök, avgaser, mm). Det betraktas som ett dolt handikapp då effekterna blir så omfattande att man ofta begränsas i sin tillgänglighet i vardagen.

 

Jag har själv problem med en del av de här sakerna, och mår ibland väldigt dåligt av andras parfymer och tobaksrök. Jag är jätteglad om mina kunder väljer att komma till mig oparfymerade, inte minst med tanke på att så många andra människor har mycket värre besvär än jag.

 

 

Läs hela inlägget »

Ny grupp på Facebook, Gröna Hårguiden, för tips och råd om grönare hårvård, diskussion om vad som är naturligare hårprodukter, ekologiska hårprodukter, miljö- och hälsovänligare hårfärger osv. Välkommen att vara med och tipsa och bli tipsad. Tillsammans får vi bättre koll på produkter och behandlingar.

Läs hela inlägget »

Att oxidativa permanenta hårfärger innehåller skadliga ämnen är känt sedan länge. Aromatiska aminer som parafenylenediamine (PPD) och toluene-2,5-diamine (PTD) är giftiga och starkt eller extremt allergiframkallande. Ämnena tar sig in i kroppen via huden, och kan stanna kvar på hårstråna i veckor eller kanske månader efter en hårfärgning. Nu hävdar brittiska forskare att de också kan reagera med vanliga luftföroreningar som tobaksrök eller avgaser och då bilda mycket giftiga och starkt cancerframkallande nitrosaminer. Hårfärg har även tidigare kopplats till cancer, bland annat leukemi, bröstcancer och tumörer i urinblåsan, äggledarna och hjärnan.

 

Läs artikel i Daily Mail här.

Läs hela inlägget »

Jag blev ombedd att prata på ett seminarium om kemikalier i frisörbranschen. Alla frisörer i Lunds kommun var inbjudna. Önskemålet var att jag skulle berätta om varför jag valt att bli ekologisk frisör, lite om certifieringen till grön frisör, och annat som skulle kunna fungera som inspiration för andra frisörer. Jag hade sett fram emot det här, och funderat i ungefär en månad på vad jag skulle säga. Jag hade vänt och vridit på mina erfarenheter, för att pussla ihop de viktigaste bitarna så att de rymdes i ett anförande på 20 minuter. Jag tänkte att frisörerna som kommer för att lyssna säkert är intresserade dels av varför man väljer att gå ifrån de konventionella produkterna, men också hur man rent praktiskt går tillväga för att undvika att jobba med farliga kemikalier. Väldigt mycket annan fakta skulle naturligtvis föras fram av de andra föreläsarna: Kerstin Diab (miljösköterska och doktorand, Arbets- och miljömedicin, Lund), Lena Norstedt (Läkemedelsverket) och Katarina Hansson (VA SYD), som alla hade fått mycket mer tid än jag till sitt förfogande. Och jag berättade lite om bakgrunden till varför jag växlat spår, jag visade bilden på mitt hemska eksem på händerna, och jag pratade lite om mitt sökande efter möjliga vägar från henna och leror och avkok till timmar av googling efter alternativa produkter. Just när jag skulle komma in på att säga något om Grön Salong och hur miljöcertifieringen kan bli ett praktiskt hjälpmedel, blev jag avbruten av miljöchefen Björn Berséus som menade att tiden var ute. Det blev ett mycket snöpligt slut på en annars intressant och givande kväll. Jag tyckte det var särskilt tråkigt för de frisörer som kanske hade kommit dit just för att få veta lite mer om hur man rent praktiskt kan gå tillväga om man vill ta steget att sluta använda de hälso- och miljöfarliga kemikalierna på sin salong. Ni frisörer som var där och missade de här sista viktiga 5 minuterna av det jag hade att säga, får gärna höra av er med eventuella frågor, helst via epost till jens@gronfrisor.com.

 

Nu har jag fått veta att Grøn Salon håller kurs i Lund onsdagen 27 mars. Pris: 2.900 dkr per person. Mer info här.

Läs hela inlägget »

Ett tillfälligt fel har uppstått med Instagramflödet. Var vänlig försök igen senare.