Man får inte ha bråttom när det gäller Swish, det hörs ju på namnet

Förfrågningarna om att betala med Swish ökar, men det verkar dröja ännu ett tag innan detta blir möjligt hos mig. Jag trodde det skulle vara en enkel sak att ansluta och få ett swishnummer, men beskedet i internetbanken blev att det krävdes ett personligt besök på bankkontoret. När jag kontaktade dem fick jag i stället veta att “dem som inte har varit inne på kontoret på länge behöver vi ha en kundkännedom på”. Det betydde att man behövde fylla i och skicka bifogat formulär tillbaks till banken. De ville veta det mesta om hur jag tjänar mina pengar, hur mycket jag tjänar, om jag tar emot eller skickar pengar till utlandet och i så fall varför, och även huruvida jag är en person i politiskt utsatt ställning. (Vad betyder det ens? Jag läser på nätet att man ska räkna med att få frågor av sin bank om huruvida man är politiskt aktiv).

Detta är alltså hembygdens lilla lokala bank, den som gav mig en sparbössa av plast när jag föddes och som jag av någon anledning fortsatt vara kund hos sedan dess. Visst är det väl sant att jag inte varit inne på deras fysiska kontor så ofta de senaste decennierna när jag inte bott där. Men vem besöker egentligen regelbundet ett bankkontor nu för tiden? Vad ska vi där att göra? De visar ju med utbudet av tjänster – och prissättningen av dem – att de inte önskar att vi ska komma dit för att uträtta särskilt mycket.

Hon som skriver till mig och skickar med formuläret är gift med en klasskamrats lillebror. Jag känner inte henne, men jag vet vem hon är på det sättet som folk på mindre orter vet vilka folk är. Och personen jag först kontaktade, efter att jag fått autonobben i internetbanken, honom träffade jag ju på banken när jag var där senast. Det var faktiskt bara ett halvår sedan. Han bevittnade min namnteckning vid det tillfället. Ändå har banken bristande kännedom om mig som kund. För att jag ska få använda den här betaltjänsten och betala transaktionsavgifter till dem (nej Swish är inte gratis som många tror) krävs att jag förklarar lite mer ingående att jag inte är terrorist eller ute efter att tvätta pengar. Däremot avgifterna för kortbetalningarna på min salong tar de gärna emot utan knussel. Och det där besöket då min namnteckning bevittnades, det kostade också en vacker slant, vilken de tog emot utan några som helst utredningar.

Jag föreställer mig att det finns många andra betalsätt som är betydligt enklare än Swish, men just nu är det just det som efterfrågas. Så vi får se.

Uppdatering: Ja! Det går bra att betala med Swish hos mig nu!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln