Men skärp er, Google!

Jag såg just att mitt företag är registrerat hos Google i kategorin "Hårfrisörska", och tänkte att det borde jag ju ändra till "Frisör". Men det kan man inte, för den kategorin verkar inte existera i deras system. Man kan vara hårfrisörska eller herrfrisör, det är alternativen som finns.

Nu har jag ju i och för sig inget speciellt emot att kallas hårfrisörska. Kan en man vara sjuksköterska så kan en vara hårfrisörska, inget konstigt med det. (Jag hör för övrigt ofta mina kunder säga i telefon att de sitter hos frissan).

Men jag tycker nog att Google borde ha lite bättre koll än så. Finner man det relevant att ha med kategorin hårfrisörska så måste man ju rimligen även ha med hårfrisör. Eller hellre: frisör, damfrisör, herrfrisör. Och begreppet herrfrisör anger faktiskt att frisören – eller frisörskan – är specialiserad på herrars hårvård. (Om man vill ange frisörens eget kön får man dra till med den betydelsebärande särskrivningen "herr frisör").  Motsvarande för damers hårvård kallas damfrisör.

Eller kallades, kanske man ska säga, för detta var ju vanligt och självklart förr i tiden, i runda slängar fram till mitten av 80-talet när jag gick en av de första sammanslagna gymnasiala utbildningarna, där det var tänkt att man skulle bli specialiserad på både herrars och damers frisyrer, under begreppet frisör. Man fick lära sig en väldig massa om vad som var maskulina respektive feminina former, som om de två vore naturliga motsatser. Sedan kom jag ut i arbetslivet och världen och verkligheten och fann att det inte alls var självklart vilka kunder som önskade de mer maskulina formerna eller de mer feminina. Om man dessutom ser hårmode över en större tidsrymd slås man av att det inte direkt finns något som är givet manligt eller kvinnligt som håller sig konstant genom årtionden och århundraden. Det är till exempel inte alltid helt lätt för ett otränat öga att bedöma om det finns en manlig eller kvinnlig hjärna under puderperuken.

Jag tycker för övrigt att prefixet hår- är ganska överflödigt. Vilka andra typer av frisörer finns det? Sanningsfrisör torde vara ovanligt som synonym till lögnare.

När jag ändå är inne på detta kan jag nämna att jag anser att det bör heta frisersalong hellre än frisörsalong.

Med vänlig hälsning,
Monsieur la Coiffeuse Hallberg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln