Farliga ekologiska hårfärger

Jag har skrivit om det här många gånger förut, till exempel här och här.  Och varje gång jag träffar på den här sortens produkter känner jag att det är dags igen – särskilt när man träffar på dem hos frisörer som kallar sig ekologiska eller gröna eller miljövänliga eller hälsosamma eller naturliga eller ekoreko eller allt vad de nu hittar på. För det är inte okej.

Det spelar ingen roll om en hårfärg bara innehåller lite PPD. Detta ämne är starkt allergiframkallande redan vid 0.02%. Det är med andra ord inte så mycket vunnet med att använda produkter med reducerade halter PPD. Detsamma gäller de flesta av de skadliga ämnena som förekommer i hårfärger.

Några exempel på hårfärger som innehåller hälso- och miljöfarliga ämnen och som därför finns på listan över produkter som inte tillåts i gröna salonger: Affinage Hotshotz, Affinage Infiniti, Alfaparf, American Crew, Antica Erboristeria Color Herbe, Artego, Cosmobell, Daniel Field, Daviness, Ducastel, Easi Water Colour, EcoColor Hair color, Farouk CHI Ionic color, Garnier, Topchic, Herbatint, Henna Plus Long Lasting Colour, Tints of nature (alla utom Semipermanent), IDHair, Nashi Life, Yo coloring, Easy Escalation, L'Oreal Epicea Color, L'Oreal INOA, L'Oreal Majirel, L'Oreal Majirouge, L'Oreal LUO, Modo, Natulique, Naturigin, Naturtint, NJD Henna Coloring Cream, Organic Color System, Oway Hcolor, Oyster, Pact Coloriginals, Phergal, Philip Martin, Revlon, Fudge Headpaint, Sanotint, Sassoon, Schwarzkopf Essensity, Schwartzkopf Igora Botanic, Schwartzkopf Royal, Sens.us, Simply Color, Tecna Color gloss therapy, Toujours Quick Henna Dye, Vitality Zero, Wella Color Touch, Wella Koleston, Zenztherapy Alternative Color.

Listan över farliga hårfärgsprodukter är långt ifrån komplett, beroende på att Grøn Salon naturligtvis ännu inte undersökt alla produkter som finns på marknaden. Det förekommer alltså massor med andra produkter som på grund av farligt innehåll bör undvikas. Kolla mot listan som följer. De farligaste ingredienserna i hårfärger är dessa:

1-naphthol, alla ämnen med aminophenol i namnet, 4-amino-2-hydroxytoluene, 4-amino-3-nitrophenol, alla ämnen med p-phenylenediamine i namnet (PPD), alla ämnen med resorcinol i namnet, alla ämnen med toluene-2,5-diamine i namnet (PTD), 1-hydroxyethyl-4,5-diamino pyrazole sulfate, 4-amino-m-cresol, HC Orange no. 2, samt Hydroxyethyl-3,4-methylenedioxyaniline HCl. Dessutom konserveringsmedel som formaldehyd och formaldehyd-frigörare, methylisothiazolinone och methylchloroisothiazolinone (kallas även kathon).

Ja, det är långa krångliga namn, men faktiskt inte särskilt många. Eftersom alltför många frisörer antingen inte har en aning om vad de pratar om, eller helt enkelt ljuger dig som kund rakt upp i ansiktet gör du klokast i att själv hålla reda på vilka innehållsämnen det är man främst vill undvika. Spara hela listan och ta med till frisören!

Det finns också en del bra ställen att söka information om olika ingredienser i produkter, exempelvis EWG’s Skin Deep® Cosmetics Database. Finns även som App till mobilen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Maria » Farliga ekologiska hårfärger:  ”Hej; har använd Herbatint de sista tiden ( märkte hår avfall? Vet du vad bör man..”

  • Doria » Farliga ekologiska hårfärger:  ”Hej, tack för denna viktiga information. Som du skriver, säljare är inte insatta..”

  • Christina » Lite om avfärgning:  ”Tack Jens för svar. Då är sk fysikaliska färger inte henna heller? Jag trodde ho..”

  • Christina » Lite om avfärgning:  ”Vad använder du för typ av "avfärgning" i detta exemplet? Fungerar det på all vä..”

  • Angela » Farliga ekologiska hårfärger:  ”Hej och tack för ett väldigt bra inlägg. Jag försöker hitta en hårfärg som är s..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln