Den gröna djungeln

Det är en djungel det här med hårprodukter! Det är den vanligaste repliken när man pratar med kunder om vad man ska välja för håret, om man vill ha miljövänligt och hälsosamt. Jag håller med om att det är snårigt. En del vill ha naturliga produkter, för andra är det viktigast att de inte är allergiframkallande. För några är det självklart att välja ekologiskt – så gör man när man handlar mat, och så vill man göra med sin hud- och hårvård också. Jag har skrivit en hel del om detta förut (t.ex. här), om hur det inte är så självklart vad ekologiskt betyder när det kommer till hårprodukter.

Det finns tillverkare som är seriösa, men det finns också de som är ivriga att gröntvätta sina produkter, få dem att framstå som bättre än de är – bättre i betydelsen grönare, miljövänligare, hälsosammare och så vidare. De mest flagranta exemplen på detta tycker jag man finner bland hårfärgningsprodukter som marknadsförs som ekologiska. De kan exempelvis innehålla 95 % ekologiska ingredienser, det vill säga cremebasen i färgen består kanske av en eller flera vegetabiliska oljor eller vaxer, något emulgeringsmedel och lite vårdande ämnen från växter. Resterande 5 % kan då vara precis samma kemikalier som vilka hårfärger som helst består av, lika giftiga och lika allergiframkallande.

Att man som konsument kan ha svårt att avgöra om en sådan produkt är tillförlitlig tycker jag inte är så konstigt, men desto märkligare är det att det finns frisörer som inte förstår – eller inte vill låtsas om – problemet med den här sortens produkter. Jag tror att man som konsument och frisörkund räknar med att frisören man hittat som kallar sig grön frisör, ekofrisör, ekologisk frisör, grön salong, eko-reko frisör, naturfrisör etc. faktiskt har koll på produkterna, och inte kommer att sätta någonting ohälsosamt i ens hår. Men det kan man tyvärr inte lita på.

Frisörers uppfinningsrikedom när det gäller att försköna produkter och metoder är helt enkelt mycket stor. Ofta är det blommor och blader för hela slanten i marknadsföringen, krönt av ett och annat miljöpris. Ett företag som utbildar certifierade gröna frisörer uttryckte på sin hemsida att uppljusningseffekten i deras "blekningslera" kommer från "vegetabiliska oljor, blomsterpigment och silke". Men varken vegetabiliska oljor, blomsterpigment eller silke har i verkligheten någon som helst uppljusande effekt, och det har inte heller lera. Trots det hävdar många “ekologiska” frisörer att de bleker med lera.

En frisör i Halmstad som annonserar i Ekoappen skriver att hon har gått över från att ha drivit en vanlig frisörsalong till att bli ekologisk. Alla hennes produkter är nu ekologiska och hon letar främst efter att de även ska vara så naturliga som möjligt. Samtidigt nämner hon två produktserier för färg och slingor som varken är ekologiska eller naturliga.

Andra hävdar att de är en grön salong för att de sorterar sina sopor, eller för att de har installerat någon form av ventilation eller målat väggarna med ekologisk färg.

Så vad ska man som kund och konsument tro? Dessvärre är det så att det inte finns något som förbinder en frisör att följa sin egen utsaga om hur ekologisk den är. Det finns ingen myndighetstillsyn som innefattar det här. Det finns inte direkt några regler och lagar på området. Att en salong annonserar t.ex. i Ekoappen eller andra portaler för miljövänligt, grönt, klimatsmart etc. säger faktiskt ingenting om produkterna eller tjänsterna som säljs och utförs. Det finns ingen kontroll på det sättet utan detta är helt enkelt marknadsplatser där man betalar för att synas.

Mitt bästa råd är att ställa konkreta frågor om innehållet i produkterna. Det är där vi frisörer måste komma med ett rakt svar. Vad är det som står för den blekande effekten i slingmedlet? Vad är det som ger färg i den här produkten? Och vad mer innehåller den?

Det du inte vill ha i en hårfärg är framför allt följande:
1-naphthol, alla ämnen med aminophenol i namnet, 4-amino-2-hydroxytoluene, 4-amino-3-nitrophenol, alla ämnen med p-phenylenediamine i namnet (PPD), alla ämnen med resorcinol i namnet, samt alla ämnen med toluene-2,5-diamine i namnet (PTD). Dessutom konserveringsmedel som formaldehyd och formaldehyd-frigörare, methylisothiazolinone och methylchloroisothiazolinone (kallas även kathon).

Det är långa krångliga namn, men se det från den ljusa sidan; de är faktiskt inte särskilt många. Spara hela listan och ta med till frisören!

Det finns också en del bra ställen att söka information om olika ingredienser i produkter, exempelvis EWG’s Skin Deep® Cosmetics Database. Finns även som App till mobilen.

 

Ofta beskrivs hårfärger ungefär i den här stilen. Man poängterar särskilt hur mild färgen är. Men vad betyder det egentligen, mer konkret? Inte mycket! Likaså nämner man ofta någon ingrediens som färgen INTE innehåller. Nämen så bra, är det meningen att vi ska tänka. Ammoniak luktar ju så starkt, det vi alla. Men är det ett av de faligare ämnena en hårfärg kan innehålla? Nej det är det inte. Likaså parabener låter bekant för många idag. Säkert bra att försöka undvika eftersom de är hormonstörande (i ringa grad). Men är de bland de farligaste ingredienserna i en vanlig hårfärg? Nej det är de inte, och formuleringen "färgämne utan parabener" blir missvisande eftersom parabener är konserveringsmedel, som inte har något med färgämnen att göra. Ingredienserna man framför allt vill undvika är de som räknas upp ovan.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln