Testar brun och svart växtfärg

Jag har jobbat med färgväxter i många år nu och provat massor med olika fabrikat. Här är ett jag inte använt förut, Radico Organic Hair Colour. Jag är mest nyfiken på att testa nyanserna Dark Brown och Soft Black. Det är alltid brunt och svart som är svårast om man t ex vill täcka ljust eller grått hår.

Jag använder äkta hår i två olika nyanser, en lite guldigt blond och en ganska ljust brun med aningen kopparton. Vet inte om det syns så tydligt på bilden men hårlockarnas originalfärg finns kvar längst upp för jämförelse. Jag blandar färgerna med varmt vatten enligt anvisningarna, lägger på ganska tjockt med färg, täcker med plastfolie och låter sitta i 2 timmar utan extra värme.

Färgen som heter Dark Brown blev alltså blågrönaktig på den blonda slingan och en rätt ok kallare brun på den bruna. Den andra färgen som kallas Soft Black blev rättså rejält turkosgråaktig på den blonda (don't try this at home kids). På den bruna slingan ser den acceptabelt svartbrunaktig ut, dock inte helt snygg i mitt tycke. Men slutresultatet borde egentligen bedömas efter några dagar, för så lång tid tar det för växtfärger att utvecklas till fullo.

Alla exemplen hade egentligen behövt pigmenteras med en annan nyans av växtfärg först, utom kanske nr 2. Det skulle vara mycket bättre att göra så än att bara upprepa med samma färg, som föreslås i bruksanvisningen, och det är det jag kommer att göra om jag använder de här färgerna på en kund. För mörka färger på ljusare hår gäller det verkligen att se varje kunds utgångsläge, inte minst när det finns en del grått, och så balansera två omgångar färg mot varandra för att uppnå ett bra och fylligt resultat.

Jag vill också utfärda en varning för att försöka ljusa upp hår som färgats mörkt med växtfärg. Alla färger som innehåller indigo oxiderar våldsamt om man bleker på dem, och blir då väldigt mycket blåare. På de här förpackningarna står att färgen ska hålla 4-6 veckor men jag gissar att den sitter bra mycket längre än så, när den tagit så pass som den gjort här. Det kan kanske vara lockande att bleka slingor för att bli av med den så småningom. Gör inte det.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln