Skönmålande marknadsföring - igen

Jag har tagit upp det här med greenwashing förut. Marknadsföring i syfte att få det man säljer att framstå som miljövänligare eller hälsosammare än det är. Jag har tidigare många gånger varnat för hårfärger som marknadsförs som ekologiska eller naturliga trots att de innehåller de farligaste ämnena som förekommer på marknaden. Det vill säga samma ingredienser som finns i alla andra hårfärger, som inte gör anspråk på att vara naturliga eller ekologiska. Konsumenterna som letar efter och vill köpa naturliga, ekologiska färger gör naturligtvis det för att de inte vill ha de vanliga farliga kemikalierna i "traditionella" hårfärger. Men det är just det de får, när de väljer den här typen av produkter. Tyvärr finns det också "ekologiska" frisörer som använder de här produkterna, och därmed lurar sina kunder.

 

En anordnare av utbildningar till ekologisk frisör, Axelsons gymnastiska institut, skriver i sin kursbeskrivning att produkterna som används till största delen består av naturliga och ekologiskt certifierade ingredienser, men att man också tillåter en reducerad halt av pigment så att färgerna ska kunna bli lika hållbara, täcka grått hår lika bra samt kunna färgas ljusare på lika villkor som traditionella hårfärger. Jag vill uppmana alla som funderar på att gå en sådan utbildning att förhöra sig noga om vad hårfärgerna på kursen innehåller. Det skulle väl vara ganska trist att lägga ett sexsiffrigt belopp på kurser, om man sedan skulle upptäcka att man fått lära sig applicera hårfärger som är starkt allergiframkallande, cancerframkallande, hormonstörande, miljöskadliga, giftiga eller mutagena?

 

Jämför produkternas innehåll med Grøn Salons förbuds-ämne-lista. Grön Salong tillåter nämligen också hårfärger med pigment som fungerar bra. Men bara sådana som inte är farliga.

 

Man kan också fundera över att PPD är tillåtet i halter upp till 6% i hårfärger inom EU, men är starkt allergiframkallande redan vid 0.02%. Det är med andra ord inte så mycket vunnet med att använda produkter med reducerade halter av det ämnet.

 

Det händer att folk dör av allergiska reaktioner på hårfärg.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Doria » Farliga ekologiska hårfärger:  ”Hej, tack för denna viktiga information. Som du skriver, säljare är inte insatta..”

  • Christina » Lite om avfärgning:  ”Tack Jens för svar. Då är sk fysikaliska färger inte henna heller? Jag trodde ho..”

  • Christina » Lite om avfärgning:  ”Vad använder du för typ av "avfärgning" i detta exemplet? Fungerar det på all vä..”

  • Angela » Farliga ekologiska hårfärger:  ”Hej och tack för ett väldigt bra inlägg. Jag försöker hitta en hårfärg som är s..”

  • Gunilla Lindberg » Den gröna djungeln:  ”Hej Jens!!! Vilken lycka att jag hotade dina sidor. Tack tack och tusen ggr tack..”

Bloggarkiv

Etikettmoln

-