Grönt hår, hållbar frisör

Jag blev ombedd att prata på ett seminarium om kemikalier i frisörbranschen. Alla frisörer i Lunds kommun var inbjudna. Önskemålet var att jag skulle berätta om varför jag valt att bli ekologisk frisör, lite om certifieringen till grön frisör, och annat som skulle kunna fungera som inspiration för andra frisörer. Jag hade sett fram emot det här, och funderat i ungefär en månad på vad jag skulle säga. Jag hade vänt och vridit på mina erfarenheter, för att pussla ihop de viktigaste bitarna så att de rymdes i ett anförande på 20 minuter. Jag tänkte att frisörerna som kommer för att lyssna säkert är intresserade dels av varför man väljer att gå ifrån de konventionella produkterna, men också hur man rent praktiskt går tillväga för att undvika att jobba med farliga kemikalier. Väldigt mycket annan fakta skulle naturligtvis föras fram av de andra föreläsarna: Kerstin Diab (miljösköterska och doktorand, Arbets- och miljömedicin, Lund), Lena Norstedt (Läkemedelsverket) och Katarina Hansson (VA SYD), som alla hade fått mycket mer tid än jag till sitt förfogande. Och jag berättade lite om bakgrunden till varför jag växlat spår, jag visade bilden på mitt hemska eksem på händerna, och jag pratade lite om mitt sökande efter möjliga vägar från henna och leror och avkok till timmar av googling efter alternativa produkter. Just när jag skulle komma in på att säga något om Grön Salong och hur miljöcertifieringen kan bli ett praktiskt hjälpmedel, blev jag avbruten av miljöchefen Björn Berséus som menade att tiden var ute. Det blev ett mycket snöpligt slut på en annars intressant och givande kväll. Jag tyckte det var särskilt tråkigt för de frisörer som kanske hade kommit dit just för att få veta lite mer om hur man rent praktiskt kan gå tillväga om man vill ta steget att sluta använda de hälso- och miljöfarliga kemikalierna på sin salong. Ni frisörer som var där och missade de här sista viktiga 5 minuterna av det jag hade att säga, får gärna höra av er med eventuella frågor, helst via epost till jens@gronfrisor.com.

 

Nu har jag fått veta att Grøn Salon håller kurs i Lund onsdagen 27 mars. Pris: 2.900 dkr per person. Mer info här.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln

-