Region Skåne har ingen koll

Det finns i Sverige idag flera olika typer av frisersalonger som kallas ekologiska. Men några av dem är tyvärr omöjliga att skilja från varandra. Det står var och en fritt att utnämna sin egen salong till ekologisk. Man behöver i princip inte ha något som helst fog för sitt eget påstående. Och det har inte heller alla. Några håller sig till henna och växtfärger, örter och oljor. Andra tycker det går lika bra med 4-Amino-2-Hydroxytoluene och p-Phenylenediamine (PPD). Det är en speciell typ av lurenderejeri som kallas greenwashing.

Hur kan man som kund hålla reda på vad man får i sitt hår, på sin hud och därmed in i sin kropp? Miljöcertifieringen Grön Salong och loggan med det gröna huset är en garanti för att inga farliga kemikalier används i salongen. Bakom certifieringen står offentliga myndigheter och organisationer, som är oberoende av ekonomiska intressen. Kriterierna redovisas klart och tydligt. Det är lätt för vem som helst att ta reda på vad som gäller.

Man kan undra hur en organisation som Region Skåne kan välja att dela ut sitt miljöpris till en frisör som inte har låtit miljöcertifiera sin salong. Man kan undra hur Region Skåne likväl som alla journalister som skrivit om detta har undvikit att ställa frågan till den aktuella salongen: Använder ni färger som innehåller några av de farligaste kemikalierna, de ämnen som kunder som kommer till en ekologisk salong troligen mest av allt vill undvika? Vad är anledningen till att ni inte är certifierade?

Läs mer om ekologiska hårfärger och produkter på annan sida.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Doria » Farliga ekologiska hårfärger:  ”Hej, tack för denna viktiga information. Som du skriver, säljare är inte insatta..”

  • Christina » Lite om avfärgning:  ”Tack Jens för svar. Då är sk fysikaliska färger inte henna heller? Jag trodde ho..”

  • Christina » Lite om avfärgning:  ”Vad använder du för typ av "avfärgning" i detta exemplet? Fungerar det på all vä..”

  • Angela » Farliga ekologiska hårfärger:  ”Hej och tack för ett väldigt bra inlägg. Jag försöker hitta en hårfärg som är s..”

  • Gunilla Lindberg » Den gröna djungeln:  ”Hej Jens!!! Vilken lycka att jag hotade dina sidor. Tack tack och tusen ggr tack..”

Bloggarkiv

Etikettmoln

-